MNOGI NI NE ZNAJU DA OVIH 6 STVARI TREBA BUDU DEO USKRŠNJE TRPEZE: Jedna namirnica će vas sigurno iznenaditi
Uskrs, Foto: ap matt rourke, Marina Lopičić

USKRS

MNOGI NI NE ZNAJU DA OVIH 6 STVARI TREBA BUDU DEO USKRŠNJE TRPEZE: Jedna namirnica će vas sigurno iznenaditi

Pored čorbe, predjela, hleba i kolača, na vaskršnjoj trepezi treba da se nađe i ova hrana

Objavljeno:

Uskoro stiže Vaskrs, a vredne domaćice uveliko razmišljaju šta će to spremiti za prazničnu trpezu.

Pored čorbe, predjela, hleba i kolača, na vaskršnjoj trepezi treba da se nađe i ova hrana.

1. Med

Od Aristotela do Vergilija, mnogi su antički autori pisali o pčelama. Uvek simbolizuje pozitivne stvari, kao što su obilje, mudrost, pa čak i Božja reč. Na vaskršnoj trpezi med simbolizuje apostole koji su kao pčele raznosile reč Hristovu, pa je dobro da se tako i svi ukućani zaslade.

2. Jagnjetina

Jagnje je simbol samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

Jagnjetina
Jagnjetinafoto: Printscreen/Youtube/Citalia

3. Farbana jaja

Za proslavljanje Vaskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Upravo njime se ukućani prvo i omrse posle vaskršnjeg posta.

Bojena jaja jesu simbol Vaskrsa, mada su prehrišćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji.

Jaja bojena i kuvana u lukovini bila su obavezna na trpezi u dane u kojima se praznovala Pasha. Šarena vaskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slede iza Vaskrsa.

1 / 3 Foto: printscreen/youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

4. Pogača

Umesto kupovnog hleba napravite domaći, svakako je mnogo ukusniji i lepše miriše. Hleb je simbol samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

5. Riba

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. Riba je u vreme progona hrišćana u Rimskom carstvu korišćena kao hrišćanski znak raspoznavanja, pošto grčka reč za riu, "ihtos", u sebi krije početna slova izraza "Isus Hristos, Božji Sin, Spasitelj".

Iako se riba jede tokom posta, zbog simbolike se postavlja i na vaskršnju trpezu.

6. Kvasac

Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / Blic Žena / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.